Loslaten

Hij is zestig en ernstig slechtziend. Hij werkt niet meer en hoeft niets meer, maar dat is nu juist het probleem. ‘Ik ben nog helemaal niet klaar, ik wil nog zoveel’. Hij zegt het verontschuldigend, alsof hij best begrijpt dat dat misschien niet realistisch is. Want door zijn ernstige visuele beperking is het nu eenmaal zo dat de meeste activiteiten veel van hem vragen en vaak te vermoeiend zijn. Daar zal hij zich bij neer moeten leggen. De onrust in zijn lijf zal hier mee te maken hebben, denkt hij. ‘Hoe kan ik leren om los te laten?’. Met die vraag zit hij tegenover mij.

Loslaten. Het lijkt een van de grote thema’s van deze tijd. Nu de coronapandemie de boel flink opschudt door maatregelen die onze vaste dagelijkse patronen doorbreken, moeten we wel flexibel zijn. De keukentafel wordt thuiskantoor waar je partner in pyjama door het beeld loopt tijdens de ochtendvergadering. Of je bent juist meer alleen dan ooit, omdat alle clubjes waar je aan meedoet tijdelijk stilliggen. We missen de kleinste dingen waar we eigenlijk nooit bij stil stonden. Dat haastige ritje naar de trein ’s ochtends, even lekker buiten. Gearmd door het herfstbos banjeren met je vriendin. Een compliment in het voorbijgaan over je nieuwe blouse in zo’n gewaagde kleur. Op afstand en via schermen gaat er veel verloren. Het is niet anders, maar het maakt ons moe.

Aanpassen kost energie. Loslaten wat je gewend bent en wat je graag doet is niet makkelijk. Dat ontdekken we met zijn allen in deze tijd. De kunst van het loslaten is dat je niet opgeeft. Je neerleggen bij de situatie betekent dat je je focus verplaatst van beperkingen naar mogelijkheden. Van wat je mist naar wat je verlangt. Op deze manier helpt loslaten ons om flexibel te blijven en mee te veranderen met de omstandigheden.

‘Loslaten door vast te pakken’, vat hij samen en zijn ogen beginnen te stralen. Zo is het! Zijn visuele beperkingen vragen hem het vertrouwde los te laten, niet het verlangen. Hij pakt het verlangen vast en vindt een werkinvulling die bij hem past. Loslaten gaf hem de ruimte die daarvoor nodig was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *