Do-in

Tension is who you think you should be, relaxation is who you are

Wat is Do-In?

Do-In betekent, vrij vertaald, ‘De weg naar binnen, stroom van energie’. Het is een Japanse yoga vorm die je bewuster maakt van je eigen lichaam, waardoor je onnodige spanning sneller en makkelijker los kunt laten. Door specifieke strekkingen langs de meridianen (energiekanalen), ademhalingsoefeningen en zelfmassage word je soepeler, vitaler en ervaar je meer stabiliteit in lichaam en geest. Het bijzondere van Do-In is dat je het overal kunt doen op elk moment van de dag. Het is een moment van meditatie in beweging te midden van ons vaak drukke bestaan.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Do-In hoort bij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), een natuurgeneeskunde waarvan de eerste bronnen dateren van 4000 geleden. Deze visie op gezondheid gaat uit van de eenheid van alles wat leeft. Als mens ben je een prachtig, dynamisch geheel. Om gezond en vitaal te blijven is het belangrijk deze natuurlijke dynamiek niet te veel te laten verstoren. Factoren die van invloed zijn op je fysiek-mentale evenwicht zijn bv. goede voeding, voldoende beweging, een goede balans tussen opladen en inspanning, maar ook je omgeving. Het weer en de seizoenen met zijn wisselende licht en temperatuur kunnen grote invloed op iemand hebben. Tijdens de Do-In oefeningen ontdek je hoe deze factoren van invloed zijn op jouzelf, door de veranderingen die je bewuster ervaart. Do-In leert je te luisteren naar je eigen lichaam-geest eenheid, waardoor je de kracht ervan gaat ervaren en kunt koesteren.

Yin en yang principe

De taoïstische oefeningen die de basis van Do-In vormen komen voort uit het yin-yang principe. Dit oersymbool, dat bijna iedereen kent, toont in alle eenvoud de gehele Tao, de levensvisie die ook aan Do-In ten grondslag ligt. De cirkel staat voor het levende principe dat nooit eindigt, de golf tussen het zwart en het wit symboliseert de beweging die al het levende kenmerkt. Het zwart staat voor het yin principe, het stille, innerlijke, ondersteunde, vrouwelijke. Het wit daarentegen staat voor het yang principe, het actieve, naar buiten gerichte, creërende, mannelijke. Alles wat leeft, dus ook jij en ik, zijn gevormd uit deze twee principes en hun onderlinge interactie. Ze hebben elkaar nodig. Het stille yin heeft het expressieve yang nodig, maar tegelijkertijd remt het yin de overactieve yang acties, zodat je niet uitgeput raakt. Dat is de kleine zwarte punt in het witte yang. En andersom zet de kleine witte punt het zwarte yin aan tot actie, zodat je van de bank afkomt om iets te gaan doen als je weer wat opgeladen bent.

De taoïstische oefeningen die de basis van Do-In vormen komen voort uit het yin-yang principe. Dit bekende oersymbool toont in alle eenvoud de gehele Tao, de levensvisie die ook aan Do-In ten grondslag ligt. De cirkel staat voor het leven dat niet eindigt, de golf tussen het zwart en het wit symboliseert de beweging in al het levende. Het zwart staat voor het yin principe, het stille, innerlijke, ondersteunde, vrouwelijke. Het wit staat voor het yang principe, het actieve, naar buiten gerichte, creërende, mannelijke. Alles wat leeft, dus ook jij en ik, zijn gevormd uit deze twee principes en hun onderlinge interactie. Ze hebben elkaar nodig.

Bewustwording

Tijdens Do-In probeer je je bewust te worden van deze yin-yang dynamiek in jezelf. Iedereen zal dus ook op zijn eigen manier de oefeningen uitvoeren en ervaren. Dat is het mooie van Do-In, het geeft je alle ruimte om jezelf te zijn en nodigt je uit in jezelf op verkenning te gaan. Hierdoor ga je steviger op je benen staan, je ontwikkelt een betere lichaamshouding en een sterker lichaamsbewustzijn. Do-In oefeningen zijn eenvoudig, maar in die eenvoud ligt de uitdaging. Je traint je lichaam in het verkennen van je fysieke grenzen op dat ene moment. Je ontdekt hoeveel ruimte er in je lichaam ontstaat als je een simpele oefening langere tijd volhoudt.

Tijdens Do-In probeer je je bewust te worden van deze yin-yang dynamiek in jezelf. Iedereen zal dus ook op zijn eigen manier de oefeningen uitvoeren en ervaren. Het geeft je alle ruimte om jezelf te zijn en nodigt je uit in jezelf op verkenning te gaan. Hierdoor ga je steviger op je benen staan, je ontwikkelt een betere lichaamshouding en een sterker lichaamsbewustzijn. Do-In oefeningen zijn eenvoudig, maar in die eenvoud ligt de uitdaging.

Mogelijkheden

Privé consult​

Tijdens een  Do-In privé consult van ongeveer 1,5 uur kijken we samen naar jouw persoonlijke vraag of specifieke klachten. Door bepaalde oefeningen te doen, kan ik zien welke meridiaan strekkingen helpend kunnen zijn. Na afloop krijg je een heldere beschrijving van deze Do-In oefeningen mee.  

Als je graag actief bent, en nieuwsgierig naar wat deze vorm van lichaamswerk voor jou kan betekenen, dan is een Do-In privé consult echt een aanrader.

Lessen

Do-In groepsles zit op dit moment vol. Heb je interesse, stuur me dan een mail. Dan hou ik je op de hoogte als er weer plaats is of als er een nieuwe groep start. Ondertussen kun je ook thuis zelf al aan de slag. Onder het kopje inspiratie vind je toegankelijke online oefeningen.

Do-In groepsles zit op dit moment vol. Heb je interesse, stuur me dan een mail. Dan hou ik je op de hoogte als er weer plaats is of als er een nieuwe groep start.

Nieuwsgierig?

Workshop

Het is ook mogelijk een eenmalige workshop te volgen, vaak rondom een specifiek thema.

Thema’s kunnen zijn: loslaten, seizoenen, Ki-flow door ons lichaam, yin-yang, stijve nek -en schouders, visuele beperking, energiemanagement.

Deze workshop is op aanvraag en altijd afgestemd op jouw wensen. Mail me gerust als je meer over de mogelijkheden wil weten.