Lente kracht

De lente barst open. Om ons heen speelt groen, bloesem en zon het vrolijke spel van nieuw begin. Wat doet dat met ons? Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar allemaal herkennen we de bruisende kracht van de lente.

Deze lente-kracht zit ook in ons. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) staat deze kracht/energie voor onze creativiteit en behoefte aan expressie. Als de takken van een boom groeien wij vanuit wie we zijn, afhankelijk van de ruimte die we krijgen en benutten, naar de buitenwereld toe. Als we als mens ‘vrij uit kunnen stromen’ dan toont zich dat in vriendelijkheid, creativiteit en humor, maar waar de kracht van expressie te veel wordt beknot, ontstaat woede, wrok en ongeduld.

De bruisende kracht van de lente voedt in ons het vuur, kracht van de zomer, waarin alles tot zijn maximale expressie komt, rijpt en vervolmaakt wordt; een project wat in bloei is gekomen, een lang gedroomde reis wordt ondernomen, een relatie die warm en liefdevol is. De stuwende kracht van het begin is nodig om de volheid van de ‘zomer’ te laten ontstaan.

Als de kracht van de lente niet in ons kan bloeien, omdat de onderdrukking te groot is, door ziekte, angst of andere omstandigheden, verschrompelt onze groeikracht.

Dus vier de lente! Laat de Yang-kracht je dragen en geniet van waar het je brengt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *