Shiatsu

The most beautiful things in the world can not been seen or even touched, they must be felt with the heart

Shiatsu is...
ruimte om te ademen, te zijn wie je bent,
ruimte om te ervaren, je bewust te worden van wat er is,
ruimte om te ontspannen, diep tot rust te komen,
ruimte om te delen, zonder oordeel, volkomen vrij,
ruimte om te voelen, het leven zelf in jou,
ruimte van samenzijn, jij en ik aan elkaar gelijk.

Het oorspronkelijke karakter voor ki, onze levensenergie, is
classical_chi
Dit is een combinatie van twee ideogrammen:
5f872980cd5097000e925309

‘adem stroom’

5f872981cd5097000e92530b

‘levensvonk’

Samengevoegd vormt het de diepere betekenis van ki, onze levensenergie

Wat is shiatsu?

Shiatsu is een holistische massagetherapie uit Japan, die hoort bij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Met behulp van verschillende technieken, waaronder drukpuntmassage, strekkingen, kloppen en zachtjes schudden, wordt het lichaam geactiveerd. Door heel precies toegepaste druk en beweging ontstaat diepe ontspanning, waarin lichamelijke en/of psychische klachten kunnen verdwijnen of verminderen. Je voelt het van binnen weer lekker stromen.

Shiatsu is van oorsprong een preventieve behandelmethode, maar kan ook effectief ingezet worden bij uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijnklachten, slaapproblemen, nek, schouder -en rugklachten, burn-out klachten, of angst.

Shiatsu is een holistische massagetherapie uit Japan. Met behulp van verschillende technieken, waaronder drukpuntmassage, strekkingen, kloppen en zachtjes schudden, wordt het lichaam geactiveerd. Hierdoor ontstaat diepe ontspanning, waarin lichamelijke en/of psychische klachten kunnen verdwijnen of verminderen. Je voelt het van binnen weer lekker stromen.

Shiatsu is van oorsprong een preventieve behandelmethode, maar kan ook effectief ingezet worden bij uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijnklachten, slaapproblemen, nek, schouder -en rugklachten, burn-out klachten, of angst.

 

Wat doet shiatsu?

Als shiatsu therapeut ‘luister’ ik naar het lichaam van de ontvanger en sluit daarop aan. Ons hele lichaam en zijn is een expressie van de Ki flow, het energetisch netwerk, dat overal door ons heen stroomt. Er zijn twaalf hoofd meridianen, oftewel kanalen waar Ki doorheen stroomt. Deze meridianen vervullen allemaal een eigen taak in het lichaam, maar ze zijn ook onderling verbonden op een prachtige, complexe manier. Tijdens een shiatsu behandeling wordt in kaart gebracht waar de natuurlijke Ki-flow stagneert of verzwakt is. Het doel is om deze Ki flow te activeren en te balanceren. Ki (energie) kan dan weer vrij stromen, daar waar we vastzitten, stijf geworden zijn of uitgeput. Voor veel mensen is dit een vreemd idee, maar is het echt zoveel vreemder dan bv. de app berichtjes die we uit de lucht plukken met onze mobiele telefoon? Je ziet de berichtjes niet totdat ze zichtbaar worden op je scherm. Met shiatsu tune je in op de berichten van je eigen lichaam.

Als shiatsu therapeut ‘luister’ ik naar het lichaam van de ontvanger. Ons hele lichaam en zijn is een expressie van de Ki flow, het energetisch netwerk, dat overal door ons heen stroomt. Tijdens een shiatsu behandeling wordt in kaart gebracht waar de natuurlijke Ki-flow stagneert of verzwakt is. Het doel is om deze Ki flow te activeren en te balanceren. Ki (energie) kan dan weer vrij stromen.

De kracht van aanraking

Shiatsu brengt je terug bij jezelf. Tijdens een shiatsu behandeling is er alle tijd en aandacht om te voelen wat er in je omgaat fysiek en/of mentaal-emotioneel, en soms spiritueel. Dat kan pijnlijk zijn of confronterend. Je voelt bijvoorbeeld hoe stijf je bent of hoeveel stress van werk of thuis je in je lichaam hebt opgeslagen en hoe dat je uitput. Maar het kan ook een diepe verwondering geven over de rijkdom die in ons leeft!

‘Je komt niet ver als je niet dichtbij begint’, zei Krishnamurti, een beroemd spiritueel leraar. Daar kun je aan toe voegen dat als je dichtbij begint je ver kunt komen. Dat is mijn ervaring met shiatsu. Shiatsu brengt je terug bij jezelf. Tijdens een shiatsu behandeling ontstaat er bewustwording die heel waardevol kan zijn. Er is alle tijd en aandacht om te voelen wat er in je omgaat fysiek en/of mentaal- emotioneel en soms spiritueel. Dat kan pijnlijk zijn, letterlijk, of confronterend. Je voelt bijvoorbeeld hoe stijf je bent of hoeveel stress van werk of thuis je in je lichaam hebt opgeslagen en hoe dat je uitput. Maar het kan ook een diepe verwondering geven over de rijkdom die in ons leeft! Shiatsu helpt je om het teveel aan spanning los te laten, het verzacht en geeft je nieuwe energie.

Shiatsu behandeling

Een shiatsu behandeling duurt anderhalf uur. Aan het begin is er tijd om vragen te stellen of te vertellen wat je bezighoudt. Tijdens de behandeling zelf lig je op een futon, een dikke katoenen mat. Je hebt daarbij je kleren aan. Draag bij voorkeur lichte, comfortabele kleding. Aan het eind is er altijd even tijd om bij te komen van de
behandeling en te delen wat je hebt ervaren, als je daar behoefte aan hebt.

Bijwerkingen

Er kunnen milde bijwerkingen optreden na een behandeling, omdat de shiatsu massage diep inwerkt op het bindweefsel en daarmee de circulatie (bloed/vloeistoffen) activeert en afvoer van afvalstoffen stimuleert. Mogelijke bijwerkingen zijn bv. lichte hoofdpijn, dorst en moeheid. Drink na afloop voldoende water en probeer rust te nemen als je daar behoefte aan hebt. Dit heeft een gunstig effect op de behandeling en zal de bijeffecten minimaliseren.