Workshops & Lezingen

do what you LOVE what you do

Ter inspiratie, enkele workshops en lezingen:

Elke workshop en lezing is uniek. Geschreven en samengesteld voor een specifieke bijeenkomst en afgestemd op de mensen die daarbij aanwezig zijn. Er zijn wel een paar basis thema’s te ontdekken: lichaamsbewustzijn, ook in relatie tot zelfbewustzijn; de rijkdom van onze waarneming, in het bijzonder ons tastzintuig; veerkracht en leren balanceren tussen inspanning en ontspanning, draagkracht en draaglast.
Deze thema’s staan niet los van elkaar, maar er zijn eindeloos veel mogelijkheden om er mee aan de slag te gaan. Het is maar net waar de vraag of behoefte ligt. Het doel is om na afloop met een nieuwe ervaring en praktische inzichten naar huis te gaan.

Deze lezing wordt de complexe interactie van hulp vragen en hulp geven besproken. Als hulp noodzakelijk is en terugkerend van aard, leidt dat vaak tot spanningen. Thema’s als ‘onafhankelijkheid en afhankelijkheid’, ‘afstemming’, ‘communicatie’ en ‘eigenaarschap’/’eigen regie’ spelen dan een belangrijke rol. Aan de hand van uiteenlopende praktijkvoorbeelden worden deze onderwerpen behandeld. Ook de keuzes die eraan vast zitten worden verduidelijkt.

Voor wie?

Dit onderwerp is waardevol gebleken voor een breed publiek, waaronder revalidatiemedewerkers, mantelzorgers, echtparen waarvan een van beiden een chronische ziekte of beperking heeft, hulpverleners en kinderen die zorg dragen voor hun ouder wordende vader of moeder.

Dit is een lezing over de kunst aanwezig te zijn in wat je doet en het belang van lichaamsbewustzijn daarbij. Topsporters en topmanagers weten het al, echt ‘aanwezig zijn’ vraagt een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning, zodat je lichaam/geest optimaal kan functioneren. Het klinkt zo logisch, toch zijn onze denkbeelden over inspanning en vooral ontspanning vaak heel beperkend. Praktische tips om deze dynamiek veel breder toe te passen in je dagelijkse leven, gecombineerd met authentieke voorbeelden geeft een frisse kijk op ‘aanwezig zijn’.

Voor wie?

Iedereen die op zoek is naar meer balans in zijn dagelijks leven en werk, zonder extra verplichtingen of nog-meer-moeten.

In deze lezing vertel ik over mijn leven met een progressieve, chronische ziekte, het Usher syndroom, waardoor ik langzaam blind en doof word. Door de toenemende beperkingen ging ik op zoek naar nieuwe mogelijkheden en vond ze volop. Leven met een levend verlies vraagt veel van je. Het vraagt moed je comfortzone te verlaten, vertrouwen om met ‘nieuwe ogen’ naar je leven durven te kijken, en geduld om met vallen en opstaan je eigen weg te vinden. Het zijn de grote lessen van het leven die in ieders eigen verhaal beleefd worden. Het verhaal van ‘Verandering’. Aan de hand van mijn eigen verhaal schets ik de plattegrond die je kunt gebruiken onderweg om zelf verder in te tekenen.

Voor wie?

Als je op zoek bent naar inspiratie of als je wel wat moed kan gebruiken in je eigen verhaal, als je nieuwsgierig bent naar wat het betekent om ernstig slechtziend en slechthorend te zijn of als je vragen hebt die je niet durft te stellen, of als je met je team meer betekenis wil geven aan veranderprocessen op werk.

Benieuwd naar een inspirerende ervaring op maat?